EveryThing Has an End

Bilgisayar
Ana SayFa
Cep Telefonu
Deniz
Otomobil DünyasI
Sark Kösesi
Fal ve BurcLar
FeLsefe
Tiyatro
Mizah
Sanat
CanLI Müzik Ve Film Dowload
Sohbet
DosTLaR MeyhanesI
RekorNet YolcuLarI
OyunLar
Nar-i Resim
BunLarI Biliyormuydunuz?
cyprus and ciu
Sinema
KüLTür
Ask Siirleri
Manzara
Bilgisayar
Gezi Rehberi
Güzel Sözler
En SeviLen SiirLer
Kitap
MemLeKeT
For Lina
Hayat
Hack
Msn / Irc
E-Kart

                                                       Sun Of Rise

 
 

BİLGİSAYAR TARİHİ

 

 

1937 yılında, Harvard üniversitesinden Howard-Aiken ilk otomatik hesap makinesi (MARK-I), 1943 yılında Pennsylvania Üniversitesinden J. P.Erkert'ın ilk işlevsel bilgisayar olan 30 ton ağırlığındaki ve saniyede 5.000 işlem yapan ENIAC [Electronic Numerical Integrator And Calculator] (Elektronik Sayısal Doğrulayıcı ve Bilgisayar)'ı yaptı.

ENIAC, 30 ton ağırlığında; 9x15 metrelik bir odayı doldurmakta; hesaplama vurumları 1500 elektromekaniik röleden (yolvericiden) geçip 18.000 den çok radyo lambasından akmaktaydı. ENIAC'ı çalıştırmak için 150.000 vat enerji gerekliydi. ENIAC, yalnızca 80 karaktere eş veri saklayabiliyordu.

Lambalaların hepsi çalıştığında, mühendis ekibi bir problemi çözmek için 6000 kabloyu elle fişe takarak ENIAC'ı kuruyorlardı.

1951-1959 arasındaki üretilen bilgisayarlarda vakum tüpleri kullanıldı. Bu tüpler bir ampul büyüklüğünde, çok fazla enerji harcamakta ve çok fazla ısı yaymakta idiler. Veri ve programlar magnetik teyp ve tambur gibi bilgi saklama araçlarıyla saklandı. Veriler ve programlar bilgisayara delgi kartları ile yükleniyordu.

1959-1964 arasında üretilen bilgisayarlarda transistörler (10 bin adet) kullanıldı. COBOL, FORTRAN, ALGOL yüksek düzeyli diller ve işletim sistemleri geliştirildi. 1964-1970 arasında, üretilen bilgisayarlarda entegre devreler kullanıldı, onbinlerce devre küçük bir silikon chip'e yerleştirildi. Düşük maliyet, yüksek güvenirlilik, ufak boyutlar, düşük enerji harcaması ve hızlı olması bu chip'lerin mikro-bilgisayar yapımında kullanılmasına neden oldu.

1970'li yıllardan sonra, büyük çaplı tümleşik devreler kullanılmaya başlandı. Bilgisayar donanımında bu teknolojinin kullanılması bilgisayarın hesaplama hızlarını ve güvenirliliğini arttırmış ve hacimleri çok küçültmüştür.

Mikroişlemci denilen tek bir tümleşik devre yongalarının bilgisayarlara uygulanması ile tek kullanıcılı ucuz bilgisayarlar üretilmiştir. İlk IBM Kişisel Bilgisayarı, 1981 yılının Ağustos ayında pazara çıkardı.

IBM, 1983 baharında, şirketin, içinde sabit disk bulunan ilk kişisel bilgisayarı olan PC/XT'sini piyasaya sürdü. Disk, yerleşik bir depolama aygıtı olarak çalışıp, 10 megabayt'lıktı.

1984'te, IBM, Intel'in 80286 micro işlemcisine dayalı, PC AT adlı yüksek performanslı ikinci kuşak bilgisayarını tanıttı. IBM PC'den üç kat hızlıydı.

İlk popüler grafiksel işletim sistemi 1984 yılında, Apple Macintosh'u sürdüğünde piyasaya girdi. Microsoft firması Macintosh için sözlük işlemci ve elektronik tablo programı yazdı.

1990 mayısında, Windows 3.0 piyasaya sürüldü.

Günümüzde ise yapay zekanın kullanılacağı bilgisayarlar üzerinde çalışmalar sürmektedir.

www.microsoft.com

 

3.1 Kişisel Amaçlı Kullanım

Özellikle PC’lerin 1980’li yılların başlarında ortaya çıkmasından sonra bilgisayarlar yoğun olarak evlerde de kullanılmaya başlandı. Evlerde kullanılan bilgisayarlar çeşitli alanlarda hizmet vermektedirler. Bu değişik uygulamalar çeşitli yazılımlar sayesinde mümkündür. Bu uygulamara örnekler aşağıda verilmiştir:

3.1.1 Word Processing (Kelime işlem yazılımları)

Şekil 3.1 MS WORD 2000 Uygulama Yazılımı


Bu çeşit yazılımlar kullanılarak her türlü rapor, yazı ve benzeri dökümanlar oluşturmak mümkündür. Örneğin yukarıdaki şekilde en çok kullanılan yazılımlardan MS WORD 2000 uygulama yazılımının çalışma alanı görülmektedir. Böyle bir program kullanarak klavye ya da sesle girişi mümkün kılan donanım ve yazıl sayesinde girilen yazılar istenilen formata getirilir. BU gibi yazılımların çok kullanışlı özellileri vardır. Mesela, büyük bir rapordaki herhangi bir kelime aranabilir ya da istenilen başka bir kelime ile değiştirelebilir. Buan benzer daha bir sürü özellik ile hızlı ve verimli bir şekilde raporlar ve benzeri dökümanlar yaratmak çok kolaydır.

3.1.2 Desktop Publishing (Masaüstü Yayıncılık)
Daha önceki bölmde bahsedilen yazılımlar kullanarak oluşturan dökümanlar bazı zamanlr yetersiz kalabilir. Çok haha komplike sayfa düzenleri olan dergi, broşür, kitap ve benzeri profosyenel amaşlı dökümanların hazırlanmasında masaüstü yayıncılık (Desktop Publishing) yazılımları kullanılır BU yazılımlar sayesinde direk olarak matbaada baskıya hazır negatifler üretmek mümkündür. 

3.1.3 Spreadsheet (Hesaplama ağırlıklı yazılımlar)
Sütun ve satırlardan oluşan bilgiler ile yapılan hesaplamalarda ‘Spread sheet’ yazılımları kullanılır. Bir öğretmenin sınıfındaki öğrencilerinin ortalama notlarını hesaplanması, iş yerlerindeki gelirler ve giderlerle ilgili hesaplamalar ve benzeri matematiksel işlemler bu yazılımlar kullanılarak çok kolay şekilde yapılabilir. Bu yazılımlardan en yoğun olarak kullanılanı MS EXCEL 2000’dir. 

Şekil 3.2 MS EXCEL 2000 Uygulama Yazılımı


3.1.3 Veritabanı yazılımları
Bu yazılımlar bir önceki bölümde anlatılan yazılımlara çok benzerler ancak bunlar kullanımı çok daha kolay olan ve bilgiler üzerinde değişiklik yapmanın çok daha kolay olduğu ve daha büyük uygulamalarda kullanılırlar. Örneğin bir üniveristediki öğrenci kayıtları bir veri tabanını oluşturur ve bu verileri görüp değişiklikler yapmak mümkündür.

Şekil 3.3 Veri Tabanı Uygulama Yazılımına bir örnek



3.1.4 Sunuş Yazılımları
Daha önceleri tepegöz yardımı ile yapılan sunuşlar artık bilgisayar yardımı ile çok daha renkli ve profosyenel olarak hazırlanabilmektedir. Bilgisayara bağlanan bir veri projekörü ile sunuşlar çok etkileyici olarak yapılabilmektedir. Bu sunuşlar bilgisayarda özel yazılımlar yardımı ile hazırlanır. Bu yazılımlara örnek olarak MS POWERPOINT 2000 yazılımı düşünülebilir.

Şekil 3.3 POWERPOINT 2000 Yazılımı



3.1.5 Kişisel Haberleşme Yazılımları
Bu tür yazılımlar kullanarak Fax , Email ve benzeri mesajlar gönderilip alınabilir. Oldukça sıkça kullanılan MS OUTLOOK EXPRESS uygulama yazılımı bu tür yazılımlara bir örnektir..

Yukarı

3.2 Haberleşmede Bilgisayarların Kullanımı

Email ve benzeri mesaj göndermenin yanında bilgisayarlar kullanılarak görüntülü haberleşme de mümkündür. Telefon hatlarının hızına bağlı olarak verimliliği değişen bu uygulamalar özellikle son yıllarda yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır (Video Conferencing). Görüntülü konuşmalarda iki taraftaki bilgisayarda da kamera, mikrofon ve hoparlörler bulunur.


Yukarı

3.3 Araştırma ve Mühendislik Alanlarında Bilgisayar Kullanımı 
Genelde Mühendüsler ve Bilm adamları bilgisayarları deney ve tasarım aşamalarında kullanırlar. Özellikle değişik alanlardaki tasarımlarda CAD (Computer Aided Design) (Bilgisayar Destekli Tasarım) sistemleri kullanılır. Örneğin AutoCAD 2000 yazılımı kullanılarak Mimarlar mimari çizim, makine mühendisleri 3 boyutlu mekanik tasarımlar ve elektrik mühendisleri de benzeri tasarımları gerçekleştirebilir.

Şekil 3.4 AutoCAD Uygulama Yazılımı

Yukarı

3.4 Bilgisayarların Eğitim’de Kullanımı 
Eğitimin her alanında bilgasayarlar yoğun olarak kullanılmaktadır. CD-Rom kaynaklar ve internet aracılığı ile eğitimde bilgi devrimi yaşanmaktadır. Bilgisayar tabanlı eğitim ve online sınıflar öğretmenleri tamamen safdışı bırakmayacak ama geleneksel öğretim metodları tamamen değiceği bir gerçektir. Örneğin bütün dünyada geçerli olan önemli sınavlar artık bu amaçlar için kurulan şehirlerdeki bilgisayarlı merkezlerde yapılmaktadır. TOEFL, GRE ve GMAT gibi üniveristelere giriş ve yüksek öğrenim için gerekli sınavlar artık tamamen bilgisayar ortamında yapılmaktadır. İnternet ve gelişen bilgisyararlar sayesinde dil eğitiminden nükleer fizik alanına kadar her dalda kullanıcılar kendı başlarına bilgi edinip yeteneklerini geliştirebilirler. Ayrıca Uzaktan Eğitim Programları sayesinde üniversite, yüksek okul ve lisans üstü diplomalar da evden takip edilecek kurslar sayesinde alınabilir.

Yukarı

3.5 Eğlence Amaçlı Bilgisayar Kullanımı
Kişisel bilgisayarlarda ve yazılım alanındaki gelişmeler bilgisayar oyunlarının ve benzeri eğlence uygulamalarının da gelişmesini sağladı. Aşağıda bilgisayar oyunlarına örnek olar bir araba yarış oyun yazılımı gösterilmektedir.

Şekil 3.5 Sports Car GT Bilgisayar Oyunu

ASP Hakkında Bilgi

    ASP, Microsoft tarafından HTML'nin yetersiz kaldığı durumları kapatmak için çıkartılmış bir scripttir. Bu script Basic diline büyük ölçüde benzemektedir. Tabi Server Bağlantısı ve bazı temel kodlar bilinmelidir. Hazırladığınız ASP dosyalarının kodları kullanıcı tarafından görülmez. Sunucudan düzenlenerek çıkan HTML formatları görülebilir. Bu nedenle güvenlidir de..

    Kodlar kullanılırken nasıl PHP'de <? kullanıyorsak ASP'de <% kullanmaktayız..


Ekrana Yazı Yazdırma Yolları

    ASP'de herhangi bir yazıyı kodlar aracılığı ile yazmanız için iki yol var. Bunlardan birincisi Response.Write("Yaz Birşeyler...") kodunu kullanmak. Bunu yazdıktan sonra bize 'Yaz Birşeyler...' yazısı gösterilecektir.

    Diğer bir yazı yazma yolu <%="Yaz Birşeyler..."%> şeklindeki kullanımdır. Her iki yöntemle de kodları kullanarak sunucunun bunları okuyarak kullanıcıya göstermesi sağlanır.

    Peki değişkenleri nasıl görüntüleyeceksiniz. Biliyorsunuz her programlama dilinde değişkenler mevcuttur. Her iki yöntemi kullanarak değişkenleri ekrana yazdırabilirsiniz. Örneğin 'i' bizim değişkenimiz olsun. Bu i değişkenindeki değeri:
Response.Write(i) (veya) <%=i%> şeklinde görüntüleyebiliriz...

    Kısaca kullanımda string(alfasayısal) değerlerde (") işareti kullanılmalıdır.

Değişkenlere Veri Girişi

    Herhangi bir sınırlama yoktur. Sayısal ya da alfasayısal olsun değer girişi Deger = şeklindedir. Bundan sonra yazacağınız kısım string ya da integer farketmez. Aşağıdaki örneklere bakın...

Ad = "Murat"
Soyad = "Eliçalışkan"
Atlar = 4
Kuslar = 2

    String olmayan değişkenlerde matematiksel işlem ve fonksiyonlar bulunmaktadır. İşlem yaparken: + toplama, - çıkarma, * çarpma, / bölme, \ karekökü, ^ karesi ( ) öncelik belirtme = eşitlik ifadelerinde kullanılan simgelerdir. Matematiksel işlemler aşağıdaki şekilde yapılabilir..

Degisken = 5 + 6 ^ (2 * 4) * 4

    Çeşitli fonksiyonlarda kullanabileceğinizi söylemiştik. Mesela Int() bir sayının ondalık kesmini atmak için kullanılır. Parantez arasına değişken ya da bir sayı gelebilir. Örneğin: Int(4.255) şeklinde bir kullanımda sonuç 4 olacaktır. Diğer bir fonksiyon ise sqr() yani kare kökünü alma fonksiyonudur. Fonksiyonlar matematiksel işlemlerle bir arada birlikte kullanılabilir.

    Değişkenleri adları ile çağırabileceğimizi unutmayalım. Örneğin: Deger = Deger + 2 kullanımında 'Deger' değişkenine 2 ekleneceği anlatılmaktadır.

    Aynı şekilde String değerleri de toplayabiliriz. Örneğin: Kelime = "Selamlar!" + " Nasılsınız?" gibi... Peki bir Integer(Sayısal) ve String(Alfasayısal) değer nasıl bir arada yazılır. Bunun için & işaretini kullanırız. Örneğin: Kelime = "Benim Sayım " & 4 gibi...

    val(string) her zamanki gibi karaktersel bir değeri sayısala, cstr() ise sayısalı stringe dönüştürür. Bu fonksiyonların yanında Basic dilinden hatırlayacağınız mid(string, basla, uzunluk) yani bir stringin bir bölümünü almanızı sağlayan fonksiyonu da kullanabilirsiniz.

Dize Girişleri
    Her zamanki gibi DIM DizeAdı (Sayısı) komutu ile dize sayısını belirtmekteyiz. Bu dizelere değer verirken parantez içinde kaçıncı değer olduğu eklenebilir. Deger(4) = 144 gibi.. Ayrıca DizeAdı Dize1, Dize2 şeklinde çift dizeli değerler kullanılabilir. Tabi her zaman dediğim gibi dizelerde For komutu kullanmak gerekir. Bu nedenle sonra vermeyi düşündüğüm for komutunun kullanımı ile ilgili aşağıda bir örnek verdim...

For i = 1 to 5 Step 2 '2 atlanarak 1'den 5'e sayacak
  For y = 100 to 1 step -1 '100'den 1'e doğru 1 çıkararak sayacak
  Next Next

For i = 1 to 10 Response.Write("Benim Sayım:" & i) Next i

Mantık İlkeleri - Operatörler

    Değişkenler arası mantık ilkeleri burda da geçerli. Kullanılanlar: AND, OR, XOR, NOT, =, <>, <, >,<=, >=... Kullanımları aynı Basic dilindeki gibidir. IF ... THEN ... END IF şeklinde olabilir. Aşağıdaki örnekleri inceleyin.

IF A = 1 THEN
' Buraya A 1 olursa gelecek
END IF

IF A = 1 THEN
' Buraya A 1 olursa gelecek
ELSE
' Eğer A 1 değilse olacak işler...
END IF

IF A = 1 THEN
' Buraya A 1 olursa okunacak kısım
ELSEIF A = 2 THEN
' Eğer A 2 olursa okunacak kısım
ELSE
' Yukardaki durumlara uymuyorsa okunacak kısım
END IF

    NOT: (') işareti sunucu tarafından okunmayan kısımlarda kullanılır.

    Bazen çok seçenekli durumlar olabilir. Sürekli ELSEIF kullanmak sorun çıkarabilir bu durumda. Dolayısıyla SELECT Deger / CASE 1 / '1 olursa / CASE ELSE / END SELECT şeklinde de kullanılabilir. (Not: Örnekte (/) işareti satır atlamayı ifade ediyor..)

    Basicteki gibi 'DO','UNTIL','WHILE' kullanılabilir.

A = 1000 DO UNTIL A < 100 THEN
A = A - 1 LOOP
Response.End 'Bu kod scripti durdurmak için

Form Göndermek

    GET ve POST olmak üzere iki yöntemle form işleyebiliriz.

    POST yöntemi ile Form başlığında:
<form action="form_isle.asp" method="POST"> kullandıysak formdaki nesne değerlerini DegiskenAdi = Request.Form("Nesne") şeklinde alırız. Fakat GET yöntemi ile gönderilmiş ise Request.QueryString kullanılır.

    Bunu aşağıda Form.Asp ve Form_Isle.Asp dosyaları üzerinde inceleyin...

Form.ASP
<html><body>
<form action="form_isle.asp" method="POST">
Kullanıcı Adı:  <input type="text" name="isim" size="20"><BR>
Şifreniz:  <input type="text" name="sifren" size="8">
<input type="submit" value="Gönder" name="B1">
</form></body></html>

Form_Isle.ASP
<% ad = Request.Form("isim") %>
<% sifre = Request.Form("sifre") %>
<html> <body>
Senin adın <%=ad%>, şifren <%sifre%>, Hoşgeldin...
</body></html>

    Yukarıda POST metodu ile gönderilmiş bir form örneği var. GET'teki tek fark Request.Form yerine Request.QueryString kullanılmasıdır.

    Bu değişkenlerin hızlı bir şekilde kullanımı DosyaAdi.asp?ad=murat&soyad=elic şeklinde alabileceğimizi unutmayalım. Yalnız verilerin alınması için gerekli Request.Form ve Request.QueryString unutulmamalı...

    Sıra Değişkenlerin ADODB yani DataBase'lerde depolanması'na geldi. Sonraki derste görüşmek dileğiyle..
 
PHP Dersleri - 1. Sayfa


Web Server Kurmak ve PHP Desteği Sağlamak

    PHP Kodlarımızı derleyicinin yorumlamasını sağlamak için öncelikle Web Sunucusu kurmalıyız. Windows XP Professional CD'sinin içindeki IIS (Internet Information Service) 6.0'ı bilgisayarımıza kurarız. Artık localhost olarak Internet Explorer'a yazdığımızda kendi web sayfalarımızı yerel intranetten görebiliriz. Bu web sayfalarının saklandığı yer C:\Inetpub\wwwroot\ dizinidir. Örneğin bu dizine belge.htm dosyasını attık diyelim. O halde tarayıcıda yazmamız gereken http://localhost/belge.htm adresidir.

    Web Sunucusunu kurduktan sonra ikinci işlem PHP desteği sağlamak. PHP Desteği sağlamak için buraya tıklayarak PHP 5.1.3 Installer ya da daha üst sürümü yüklemelisiniz. Bunu Windowsta kurun ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Artık bilgisayarınız PHP Yorumlayabilen bir sunucuya sahip...

Kodları Kullanmak
    PHP Kodlarını derleyiciye anlatabilmek için HTML belgemiz içinde kullanacağımız yere bazı özel işaretler getiririz. Bunlardan <? işareti ile kodlamanın başladığını belirtiriz. ?> işareti ile ise kodlama sona erip tekrar HTML okuyucusunun işidir bundan sonrası deriz.
    Tüm kullanacağımız kodlara if-endif, do-loop vb. olanlar hariç ; (noktalı virgül) getirilir. Bu sonraki cümleye geçtiğimizi anlatır.

    Aşağıda kullandığımız # işaretini açıklama yazmak için kullanabiliriz. Bu derleyici tarafından okunmayacaktır. Benzer kullanım şekilleri // (2 bölü işareti) ya da /* ... satırlar ... */

~ Kodlarımız ~


Yazı Yazdırmak
    PHP Kodu kullanarak belgeye yazı yazdırmak için echo 'metin'; komutunu kullanırız. Aşağıdaki örneği inceleyin...
~ Kodlarımız ~


Değişkenler Kullanmak
    PHP'de değişkenleri başlarına koyduğumuz $ işareti ile belirtiriz. Bu işaretin sonuna gelen ise değişkenin adıdır. Değişkene verdiğimiz değerin cinsine göre türü belirlenir. Yani integer (sayısal), string (alfasayısal), boolean (mantık) ve daha birçok nesne olabilir.

~ Kodlarımız ~


Matematiksel İşlemler Yapmak
    PHP'de işlem yaparken + toplama, - çıkarma, * çarpma, / bölme, % bölümünden kalan anlamına gelmektedir.

~ Kodlarımız ~


Yazılar Üzerinde İşlem Yapmak
    Alfasayısal (string) değerleri toplarsak çıkacak yeni sonuç ikisinin toplamı olacaktır.

~ Kodlarımız ~


if, elseif, else Deyimleri
    Bu eğer... gibi bir ifadeyi php de kullanmak için gereklidir. if ( koşullar ) şeklinde kullanırız. elseif ( koşullar ) eğer ilk önermeyi doğrulamıyorsa ve farklı şartlarla yeni önerme oluşturacaksak kullanırız. else ise hiçbir koşul tutmuyorsa yapılacakları listeler. Örneği inceleyin...
    Koşullar olarak sayısal değerler için büyüktür (>), küçüktür (<), eşit değildir (<>) ifadeleri kullanabiliriz. String (yazı) değerlerin eşit olup olmadığını (==) belirtebiliriz. Birden fazla koşul için parantezlerde özel işlemler yapabilir (&&) sağ ve soldakileri karşılama zorunluluğu ya da (||) kullanarak her ikisinden biri olabilir anlamına gelen ifadeler kullanabiliriz.

~ Kodlarımız ~


    Yukarıdakini web sayfamızda görüntülersen else{ .. } kısmında yazanı bize gösterir. Çünkü 1. önermede b'nin değeri doğru ama a 5'ten büyük değil yani önerme yanlış, eğer aradaki ifade || olsaydı bu ifade doğru sayılacaktı. 2. Önerme'de tutmuyor çünkü a 3 den küçük ya da 5 den büyük değil.


isset() ve unset() Fonksiyonu
    isset($degisken) bir değişkene değer atanıp atanmadığını anlamamızı sağlar. unset($degisken) ise eğer değer atanmışsa o değeri iptal eder. Peki bu neden önemli? Çünkü eğer değer atanmamış bir değişkeni kullanıcıya görüntülersek PHP hata iletisi verecektir.

~ Kodlarımız ~

Sitenize Ekleyin
Kendi web sayfanız için çeşitli eklentiler.

Bir internet siteniz mi var? Aşağıdaki kodları sitenize yapıştırın ve eklentilerle daha da güzelleştirin. Eklentilerin hazır kodlarına ulaşmak için aşağıdaki başlıklardan birine tıklayın.

Sitenize tarih ve saat ekleyin.

Sitenize hava durumu ve haber ekleyin.

Sitenize TV ve Radyo Yayını ekleyin.

Sitenizin popülerliğini sitenizde görüntüleyin.

Visual Basic Rehberi
Vbasic / Visual Basic ile ilgili bilgi içermektedir.

    Sitemizde sizlere verdiğimiz gerek bilgilerde gerekse kaynak kodlarda Microsoft Visual Studio'nun Visual Basic 6.0 sürümü test amaçlı olarak kullanılmıştır. Visual Basic'de, birçok Basic kodlarını kullanabilirsiniz. Temel mantık aynıdır. Yalnız Visual Basic'te görsel öğeler ve bunlar üzerinde işlem yapmanız gerekecektir.

Private Sub Command1_Click()
' ...
End Sub

    Bir buton eklendiği ve iki defa tıklanıldığında yukarıdaki gibi bir kod penceresi çıkacaktır. Burası o butona tıklandığında yapılacak işlerin koda döküleceği yerdir. Click yazan yere tıklayarak daha çok olay görebilirsiniz (çift tıklamak, sürüklemek vb).

Label1.Caption = "Etiket Başlığı"

    Bir nesne bazı özellikler içerir. Örneğin Label (yazı alanı)'nın Caption (başlık) özelliği bir özelliktir. Bunları değiştirmek için sonuna .[özellik adı] şeklinde kullanırız. Benzer özelliklerin tüm listesini ilgili penceredeki Properties kutusunda görebilir ve oradan gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.

CSS Hakkındaki Siteler                  başa dön
Site ismi Site hakkında bilgi
Ek C. CSS (Cascading Style Sheets) Sitede css hakkında yeni başlayanlar için komutlar örnekler ile verilmiş.
mutasyon.net   |   Teknoloji Sitede soruların cevapların şeklinde css komutları verilmiş.
[ Css Nedir? ] Sitede css komutları yeni başlayanlar verilmiş. Ayrıca komutların örnekleride var.
aeyStudio.com - Web Tasarımı - Püf Noktaları - CSS Sitede kendini geliştirmek isteyenler için css örnekleri verilmiş.
CSS(Cascading Style Sheets = Yığılmalı Stil Kağıtları) Sitede en basit düzeyde css komutları ve yapısı anlatılmış.
Fortran Hakkındaki Siteler                       başa dön
Site ismi Site hakkında bilgi
Fortran Programlama Dili Sitede yeni başlayanlar için fortranın tarihçesinde, giriş-çıkış deyimlerinde, kontrol deyimlerinden, alt programlardan ve yan bellek kullanımından bahsedilmiş.
Fortran Program Yazimi Site kendini geliştirmek isteyenelr için fortran program derlenmesi, derleme parametreleri, grafik destek paketi ve çizim analiz programlarından bahsedilmiş.
Fortran Programlama Site kendini geliştirmek isteyenler için fortran komut ve hiyerarşik yapısından, dallanma ve tekrarlanma ifadelerinden, düzenli okuma ve yazma biçimlendirmlerinden, diziler, yordamlar/alt çalışma birimlerinden, kareketer

server olarak bize ulasmak istiyosanız /server irc.rekor.net=anatolian kanalında bizi bulabilirsiniz...